Wat is je onderbewustzijn?
Je onderbewustzijn kun je zien als een soort enorm opslag systeem, of een super computer.
Alles wat jij hebt geleerd en meegemaakt hebt in je leven wordt daar opgeslagen. Dit begint al heel jong, zelfs nog voordat je geboren bent krijg je dingen mee in je leven. Ongeveer vanaf het laatste trimester van de zwangerschap.
Alles wat je vervolgens vanaf geboorte ziet, ruikt, hoort, proeft, voelt en meemaakt wordt automatisch opgeslagen. Alles wat er in de opeenvolgende jaren gebeurd, wordt allemaal als een soort programma’s opgeslagen. Jouw gewoontes, patronen, ervaringen en je automatische gedrag worden allemaal bestuurd door je onderbewuste.
Ook is jouw onderbewuste in beheer van jouw lichamelijke functies en jouw autonome zenuwstelsel. Het onderbewuste is dus verantwoordelijk voor het sturen van triggers en signalen wanneer het zich in gevaar voelt. Omdat dit automatisch gebeurt, heeft ons bewuste denken hier geen invloed op en voelt het of we hier niks aan kunnen doen.
Wat is de functie van je onderbewustzijn?
De functie van je onderbewustzijn is om jou veilig te houden in het leven. That’s it. Niet om jou gelukkig te maken, want het heeft geen onderscheidingsvermogen. Het oordeelt niet. Het voert slechts programma’s uit die er al in zitten.
Verder is het verantwoordelijk voor al de functies in jouw lichaam. Het laat je hart kloppen, het zorgt dat de lever en darmen hun werk doen etc. Net als de software van je computer, is het gemaakt om alle programma’s efficiënt te laten verlopen. Zodat jij niet elke twee seconden hoeft te onthouden om je hart te laten kloppen, bijvoorbeeld. Het kan dan ook miljoenen processen tegelijk doen. Automatisch. Terwijl je bewuste denken er maar max 7 tot 9 kan.
De functie van jouw onderbewuste is om jou veilig te houden. Niet om jou gelukkig te maken!
Wie heeft die programma’s gemaakt in je onderbewustzijn?
Ze zijn ontstaan toen jij nog heel erg klein was. Elke baby leert door te observeren en na te doen hoe het ‘moet’. Als je kinderen hebt, herken je dit vast wel. Hoe jouw kleintje letterlijk een heel telefoongesprek na doet bijvoorbeeld. Met precies dezelfde intonatie en alle mimiek en gebaren erbij van jou of je partner. Het grootste deel van deze programma’s worden met non verbale communicatie geleerd. Door aan te voelen en te observeren als kind. Door hoe je moeder keek of je vader reageerde op iemand bijvoorbeeld.
Alles wat jouw ouders en opvoeders jou leren, wordt als volledige waarheid aangenomen en opgeslagen. Zonder filters, want die heb je als kind nog niet. En dat is belangrijk om te weten, want het onderbewuste wordt later het basis systeem van waar uit jij functioneert.
Wat zit er dan allemaal in jouw onderbewustzijn?
Zoals een telefoon komt met basis instellingen die het mogelijk maakt om meteen de telefoon te gebruiken, zo worden in jouw vormingsjaren jouw basis instellingen gevormd, zodat jij niet elke dag weer opnieuw alles hoeft te leren.
Zoals net al even genoemd zijn de patronen en programma’s in jouw onderbewuste voornamelijk gecreëerd door over te nemen van je ouders en opvoeders. Er is bijvoorbeeld een programma voor tanden poetsen, maar ook hoe om jezelf als meisje/jongen te gedragen, wat ‘we’ vinden van de buurman, van de gemeenschap, de politiek en van de wereld. Wat wel kan en wat niet mag, hoe je denkt over jezelf, jouw rol in het leven, geld, werk, je lichaam, seks, andere culturen en ga zo maar door. Er zitten duizenden programma’s in jouw onderbewuste.
Vanaf een jaar of zes ontstaat langzaam aan het bewuste brein en deze vormt een soort laag over je onderbewuste, zodat de patronen en programma’s veilig verankerd zitten en jij je leven veilig kunt gaan leven. En hoe ouder je wordt, hoe meer alle programma’s automatische piloot worden. Je bent je dan ook niet bewust hiervan, want het is jouw normaal.
Omdat het onderbewustzijn voornamelijk in jouw eerste jaren gevormd is, wordt het ook wel eens ons ‘innerlijk kind’ genoemd. Innerlijk kind werk is dus werken met jouw onderbewustzijn.
Hoe weet je dat het onderbewustzijn iets blokkeert?
Maar wat nou als je iets wilt veranderen? Je bent nu volwassen en je komt erachter dat je het heel vervelend vindt om voor jezelf op te komen? Of je merkt dat je nog steeds achtervolgd wordt door de ervaringen uit je jeugd? Je wilt dit graag veranderen en met je hoofd (bewuste) weet je zelfs prima hoe. Je hebt deze scenario’s al honderden keren afgespeeld. En toch lukt het niet. Je krijgt het maar niet voor elkaar, hoe hard je ook oefent. Op het moment suprême val je terug in je oude patroon.
Dat is nou precies de kracht van je onderbewustzijn. Er zijn in jou dus voortdurend twee delen aan het werk. Het bewuste deel wil iets nieuws, iets anders, verlangt naar iets beters en het onderbewuste wil alles vooral veilig en hetzelfde houden. Voorkomen dat je weer pijn ervaart. We weten ondertussen dat ons onderbewust 95% van de dag in beheer is, en het bewuste slechts 5%. Wie gaat er winnen? Juist. De grootste kracht.
Het is voor ons bewuste vaak niet te begrijpen waarom het onderbewustzijn vast houdt aan bepaalde trauma’s en oude patronen. Het is toch logisch dat je het achter je wilt laten? Dat klopt. Dat komt doordat jouw bewuste volwassen is en nieuwe dingen kan snappen. Maar jouw onderbewuste heeft zijn eigen functie en ‘logica’: Voorkomen dat jij weer in dezelfde pijnlijke situaties belandt, die je eerder ervaren hebt.
Als de pijn van de onverwerkte emotie groter is dan de winst van het nieuwe gedrag, blokkeert jouw onderbewuste het nieuwe gedrag.
Het onderbewustzijn bereiken
Dit klinkt allemaal vrij hopeloos. Als het onderbewuste zo sterk is, zijn we dan gedoemd om slachtoffer te blijven van onze ervaringen en programmering? Nee gelukkig niet! We kunnen zeker werken met het onderbewuste, we moeten alleen wel begrijpen dat we met praten alleen de echte veranderingen niet kunnen maken en de stress en trauma niet uit ons lichaam krijgen.
Praten is op cognitief, bewust niveau. Dat sijpelt nou eenmaal niet door naar het onderbewuste. Inzichten zijn fijn om jezelf te snappen, maar haalt de triggers niet weg. Anders had je het allang al wel gemerkt. Met wilskracht en doorzettingsvermogen krijg je dit ook niet voor elkaar, want ook dat is slechts cognitief. Het onderbewustzijn overschrijft het cognitieve met zijn enorme power met gemak.
Daarom gebruik ik PSYCH-K, een methode die je onderbewuste daadwerkelijk bereikt en in het proces betrekt. Zodat je stress en trauma uit je lichaam en zenuwstelsel kunt verwijderen, de volle kracht van je hele mind kunt inzetten en veranderen ineens wel makkelijk gaat. Samenwerken met je onderbewuste is de key!