Oude patronen doorbreken

Het onderbewustzijn, Trauma

‘Zie je wel!’

‘Daar gaaan we weer..’

‘Ik zei het toch?’

‘Waarom gebeurt mij dat nou altijd?’

Allemaal voorbeelden waardoor je kunt zien dat je vast zit in een patroon. En geen leuk patroon, je hoort gewoon de diepe zucht achter deze uitspraken.

De machteloosheid ook. Want als er 1 ding vervelend is, is het wel om erachter te komen dat je iets niet kunt veranderen. Wat je wel graag wilt.

Maar hoe zit dat dan? Waarom lukt dit niet?

Het ontstaan van patronen

Een patroon is ontstaan door een aantal ervaringen (vaak vanuit de jeugd) die voor jou zo groots hebben gevoeld dat jouw ‘beveiligingssysteem’ (jouw onderbewustzijn) hier een afspraak over gemaakt heeft: Dit nooit weer!

Om je veilig te houden ging die afspraak vaak over je aanpassen, je schikken, je mond houden, meedoen, of je emoties aan de kant schuiven en de ander gelukkig houden. Dit werd een patroon om te kunnen overleven in de omgeving die voor jou je normaal was.

Voor jouw veiligheid is het nu nog steeds uiterst belangrijk om dit bepaalde gedrag te laten zien, of anders….

En de consequentie van ‘of anders’ was toentertijd zo groot, dat herhaling daarvan voorkomen moet worden, no matter what.

Kind versus volwassene

Dit klinkt misschien heel raar, want jouw volwassen verstand snapt prima dat het veel gezonder is om een betrouwbare partner te kiezen, of af te vallen, of voor jezelf op te komen, of …. (vul maar in)

Maar jouw onderbewustzijn weet dit niet…die zit nog volledig vast in de angst van dat kleine kind met de onverwerkte emoties achter die eerdere ervaringen.

En zolang jouw onderbewustzijn niet mee werkt, is het keihard vechten! Je merkt dit doordat je een innerlijke strijd voelt of doordat je jezelf saboteert.

Je onderbewustzijn bereiken

Om een patroon te doorbreken is het dus van groot belang om jouw veiligheidssysteem op de hoogte te brengen dat het nu wel veilig is om iets te veranderen.

Maar hoe verander je iets wat zo diep zit? Kan dat wel?

Ja dat kan zeker, maar niet door te praten. Daarmee bereik je dat diepere systeem (jouw onderbewustzijn) niet. Je hebt hier tools voor nodig om dat onderbewustzijn te bereiken.

PSYCH-K is een geweldige tool om te gebruiken bij het doorbreken van patronen. Met PSYCH-K kun je de nare ervaringen verwerken en daarna nieuwe gezonde patronen leren aan jouw onderbewustzijn. Je kunt je misschien voorstelelen hoe krachtig het kan zijn om dit te doen en hoe fijn om jouw hoofd en gevoel op 1 lijn te krijgen!

 

Vorig bericht
Wat is innerlijk kind werk
Volgend bericht
Wat zijn belemmerende overtuigingen

Lees meer

Chat openen
Hoi! Hoe kan ik je helpen?
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.