wat is innerlijk kind werk

Wat is innerlijk kind werk

Coaching, Het onderbewustzijn

Innerlijk kind werk, we horen hier veel over tegenwoordig. Maar wat is het precies? In deze blog ga ik hier meer over vertellen, en ook hoe ik hier bij kan helpen.

Innerlijk kind werk gaat over het verwerken van de pijnlijke en moeilijke ervaringen die je hebt meegemaakt als kind.

Cijfer jij jezelf altijd weg? Kun je geen nee zeggen? Neem je geen rust voor jezelf? Heb je geen idee wie je bent? Ga je altijd over je grenzen? Afsluiten, isoleren, of juist altijd in de aanval gaan en vechten, dit zijn allemaal patronen die ergens vandaan komen.

Waar komt het dan vandaan? Vanuit jouw jeugd. Vanaf geboorte tot een jaar of zeven worden de vormingsjaren genoemd. In deze jaren wordt jouw hele innerlijke ‘besturingssysteem’ gevormd.

Geen filter als kind

Je hebt in die jaren ontzettend veel te leren om te kunnen overleven op deze aarde als mens. Om dit leerproces zo snel en effectief mogelijk te laten verlopen, staan jouw hersenen als kind in een bepaalde stand. Deze stand wordt wel de super learning modus genoemd. Het effect hiervan is dat je als een spons alles in je opneemt. Zonder filter of kritiek. Hierdoor kun jij als kind in een relatief korte tijd ontzettend veel leren.

Alles wat je meemaakt is informatie die klakkeloos over genomen wordt als waarheid. Alle ervaringen worden opgeslagen als informatie en data. Het leert jou wie jij bent, waar jij staat, wat je waard bent, hoe de wereld in elkaar zit, hoe mensen met elkaar omgaan.

Dus als jij te horen hebt gekregen dat je dom bent, of niks waard, dat je alleen liefde verdiend als je je op een bepaalde manier gedraagt, dat je lelijk bent, een beetje anders, of dat alles jouw schuld is, dan wordt dit als waarheid aangenomen in jouw innerlijke besturingssysteem.

Als kind heb je dus nog niet het onderscheidingsvermogen om te bedenken dat dit misschien helemaal niet waar is.

En dan worden we langzaam aan volwassen. In deze tijd wordt ons kritische rationele brein gevormd. Dit bewustzijn kan wel zelf denken. Alleen, het overschrijft die eerste programma’s niet. Deze zitten al veilig opgeborgen in ons diepere systeem: Ons onderbewustzijn. Dit deel wordt dus vaak ons innerlijk kind genoemd.

Hierdoor kan het zijn dat je als volwassene prima kunt bedenken dat jij goed genoeg bent, maar het onderbewustzijn kan het daar -vanuit het innerlijke kind- helemaal niet mee eens zijn. Want die weet wel anders! Die heeft iets heel anders gehoord en meegemaakt als kind. En deze informatie zit allemaal nog steeds opgeslagen in het onderbewustzijn.

Het innerlijke kind is sterker dan ons verstand

En dit onderbewustzijn, dit innerlijke kind is stukken sterker dan jouw volwassen brein! Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat dit onderbewustzijn in beheer is van jouw overleving. En het is voor dit deel belangrijker om te overleven dan om gelukkig te zijn! Het is dus belangrijk om innerlijk kind werk te gaan doen.

Met innerlijk kind werk gaan we die negatieve overtuigingen en ervaringen opsporen, door te kijken welke patronen en gevoelens zich aandienen in jouw dagelijks leven. De ervaringen van vroeger gaan we verwerken en de bijbehorende overtuigingen veranderen naar de positieve versie hiervan, zoals: Ik ben goed genoeg zoals ik ben.

Op deze manier brengen we het onderbewustzijn en jouw volwassen verstand weer op 1 lijn en in balans.

Contact me hier om vandaag een afspraak te maken.

 

 

Vorig bericht
Goede jeugd gehad en toch een burn out of trauma
Volgend bericht
Oude patronen doorbreken

Lees meer

Chat openen
Hoi! Hoe kan ik je helpen?
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.